Napfogyatkozás: megtelt a tér az MTA Székháza előtt

2015. március 21.

A részleges napfogyatkozás csúcspontján közel kétezer látogató figyelte a jelenséget a Magyar Tudományos Akadémia Székháza előtt március 20-án. Az érdeklődők napszűrős távcsövekkel és védőszemüvegeken át követhették, ahogyan a Hold beleharap a Napba.

Tucatnyi, speciális napvédő szűrővel ellátott távcső, szakértő csillagászok és védőszemüvegek várták azokat, akik e kora tavaszi péntek csípős – és szerencsére verőfényes – délelőttjén ellátogattak az MTA Székháza elé, hogy innen kövessék ezt a látványos jelenséget. Már fél tíz után – amikor a Hold korongja először érintette a Napot – látszott, hogy nagy érdeklődés kíséri az eseményt, és mire a fogyatkozás a csúcspontjára ért – és a napkorong több mint fele eltűnt égi kísérőnk mögött -, teljesen megtelt a tér (itt egy videó).

_MG_3359

Jóllehet épp egy napfoltciklus végén vagyunk, a Magyar Csillagászati Egyesület távcsöveivel még megpillanthattunk egy pici pontnak látszó, valójában azonban Föld-méretű napfoltot, a speciális, hidrogén-alfa szűrős teleszkóppal pedig még kicsiny szarvakra emlékeztető protuberanciákat is megszemlélhettünk a napkorong peremén. A rendezvény egyik “sztárja” a távcsövek, védőfóliás szemüvegek és hegesztőüvegek tengerében kétségkívül az a tésztaszűrő volt, melynek kis lyukain keresztül a fogyatkozó Nap sarló alakú képe vetült a földre. Emellett a napórakészítés alapelveit is megismerhették azok, akik odafértek a szakemberek standjához.

03202015_Napfogyatkozas_037_szt_web

A rendezvény ötletgazdája, Kiss László csillagász folyamatosan magyarázta, mi történik éppen a fejünk felett, majd ejtett néhány könnycseppet a Feröer-szigetekre látogató turistákért, akik elől a borult idő elfedte az ott teljes napfogyatkozást. A rendezvény zárásaként az előre regisztráltak két előadást hallgathattak meg a zsúfolásig megtelt Nagyteremben. Szabó Róbert a napfogyatkozásokról, Galántai Zoltán pedig az időmérésről beszélt az érdeklődő közönség előtt.

_MG_3327

A napfogyatkozásról bővebben korábbi cikkünkben is olvashatnak, további képeket pedig ebben a két albumban nézegethetnek: