Asztrofotó-kiállítás a Polarisban

2015. február 2.

A Fény Nemzetközi Éve egyik első eseményének az óbudai Polaris Csillagvizsgáló ad otthont. A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) két amatőr tagja, Bajmóczy György és Czinder Gábor közös asztrofotó-kiállítása nyílik meg február 3-án 19 órakor. A szervezők mindenkit szeretettel várnak a kiváló fotókat bemutató kiállításon.

A Fény Nemzetközi Éve rendezvénysorozat egyik kiemelt témája a „kozmikus fény”. Ehhez kapcsolódóan csillagászati felvételeket mutatnak be az érdeklődőknek. Az utóbbi tíz év technikai fejlődésének köszönhetően immár hazánkban is tömegesen születnek szebbnél szebb asztrofotók, a kiállítás egyben remek alkalom a csillagászati ismeretek terjesztésére is.

A kiállításon két amatőr csillagász, Bajmóczy György és Czinder Gábor fotói láthatóak. A kiállítást Mizser Attila, az MCSE főtitkára nyitja meg, majd a két amatőr csillagász ismerteti fotóit, és bevezet készítésük műhelytitkaiba. A bemutatott objektumok nagy része szabad szemmel, illetve binokulárral is megtalálható, a halványabb objektumok felkereséséhez nagyobb műszerek szükségesek.

Fotó: Bajmóczy György

Fotó: Bajmóczy György

Bajmóczy György: „2009 óta foglalkozom csillagászattal. Felejthetetlen élményt jelentett, ahogy a távcsőbe pillantva feltárult előttem egy ismeretlen világ. A digitális technika fejlődésével mindenki számára elérhetővé vált a csillagászati képrögzítés, így én is elkezdtem megörökíteni a távcsőben látottakat. A Magyar Csillagászati Egyesület tagjaként elsősorban Nap-, bolygó- és kettőscsillag-megfigyeléseket végzek.”

Fotó: Czinder Gábor

Fotó: Czinder Gábor

Czinder Gábor: „…régebben is volt egy-egy távcsövem, de az igazi »őrület« 2007. február környékén kezdődött. Egy céltalan égi fürkészés alkalmával mindenféle előzetes szándék nélkül, véletlenül rátaláltam a Szaturnuszra. Alig akartam hinni a szememnek. Szinte megbabonázott a látvány, azóta érdekel behatóbban a csillagászat. Mint megannyi dolgot, az itt látottakat is szerettem volna lencsevégre kapni, így elhatároztam, hogy megpróbálkozom az asztrofotózással. Leginkább a »mélyég«-felvételek vonzanak. Azóta jelentősen bővült a felszerelésem, a technikai tudásom is fejlődött. Célom, hogy másoknak is megmutassam a természet, a csillagászat rejtett szépségeit. 2008 óta magam is MCSE-tag vagyok.”

Az elmúlt néhány év alatt olyan mennyiségű, az MCSE által is értékelhető minőségű felvétel született, ami indokolttá tette, hogy egy önálló kiállításon mutassák be a képeket. A fotókon az alábbi technikai megoldásokkal, illetve témákkal találkozhatunk:

  • Szolárgráf technika. Nem igényel semmilyen fotós felszerelést, elegendő hozzá egy házilag elkészíthető eszköz. Egy belül feketére festett csőben fényérzékeny fotópapír van elhelyezve, a csőbe egy tűszúrásnyi lyukon keresztül jut be a fény (sokszor hónapokon át). Tulajdonképpen a camera obscura jól ismert jelenségéről van szó. Az is jól megfigyelhető így, hogy adott napon mikor sütött a Nap.
  • „Csillaghúzós” képek. E felvételek készítéséhez egy impozáns helyszínre, egy egyszerű fotóállványra és egy jó minőségű fényképezőgépre van szükség. A teljes expozícós idő általában 1-2 óra. A képeken kiválóan érzékeltethető a Föld forgása, ezáltal a csillagok látszólagos mozgása.
  • Bolygók, Hold, kettőscsillagok. Felvételeikhez nagy nagyítást adó távcsőre, szűrőkre, speciális kamerára van szükség.
  • Nap-képek. Speciális távcsövet, szűrőt igénylő kategória, de a képrögzítés akár átlagos fényképezőgéppel is lehetséges.
  • „Mélyég”-fotók. E felvételek elkészítésében fényerős távcső, az égbolt látszólagos elfordulását követő komoly, számítógép-vezérelt mechanika és egy speciálisan átalakított, érzékeny fényképezőgép nyújt segítséget.

Megnyitó: február 3-án, kedden 19 órakor
Az esemény megtekintése a progamnaptárban.