Átadták a középiskolások Gábor Dénes-ösztöndíjait

2015. június 8.

A NOVOFER Alapítvány középiskolások számára kiírt esszépályázata – amelyen határon túli magyar diákok is részt vehettek – idén a Fény Nemzetközi Éve jegyében a „Fényes” Magyarok címet kapta. A kiírók magyar alkotók és kutatók fénnyel kapcsolatos, kevésbé ismert, de közérdeklődésre érdemes eredményeinek bemutatását, továbbgondolását várták.

A nyertesek 100, 70 és 50 ezer forintos ösztöndíjban, illetve könyvjutalomban részesültek – utóbbiak Gábor Dénes „Találjuk fel a jövőt!” című művét helyezhetik könyvespolcukra. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében adták át 2015. június 5-én.

A három legjobb pályamű szerzője rövid prezentációban ismertette munkáját. A Nagyváradról érkezett Lipcsei Sándor a világítás történetéről és lehetséges jövőjéről beszélt. Elképzelése szerint a LED-forradalom utáni következő lépésben egyre kisebb méretű közvilágítási hálózatok jelenhetnek meg, sőt, akár egyénre szabott megoldások is elterjedhetnek.

A budapesti gimnazista Lévai Emese Sarolta a fényszennyezésről adott elő. Megemlítette, hogy bár sokszor éppen a szórakozóhelyek számítanak jelentős fényszennyezőnek, a fiatalok érzékenyek a problémára, és pozitívan értékelik, ha valahol odafigyelnek erre.

A székesfehérvári Molnár Janka Sára egy izgalmas fejlesztésről számolt be, amelyben az MTA Lendület Innovatív Detektorfejlesztő Kutatócsoport segítségével ionizáló sugárzás érzékelésére alkalmas, ún. sokszálas proporcionális kamrákat készített, majd egy ötletes LED-es kijelzőrendszer segítségével láthatóvá tette a beérkező részecskék útját. A középiskolai oktatásban jól használható készüléket a jelenlevők a Felolvasóteremben működés közben is megfigyelhették.

A három bemutatott prezentáció itt le is tölthető:

Alább megtekinthető az eseményről készített teljes videófelvétel.

Broadcast live streaming video on Ustream