jún
18
csü
A fény ébredése @ Tököli Művelődési Központ és Könyvtár
jún 18 all-day

A műsor egy látványos show. A gyerekek és a program megalkotója egy-egy dobon felemás verőkkel egy előre megírt – változatos, asszimetrikus ritmusokat is tartalmazó – darabot adnak elő. Mögöttük  fényorgonákat helyezünk el, melyek az ütések hatására különböző színben játszanak. A programhoz műanyag hangolt csövek is kapcsolódnak.

júl
22
sze
Kortársművészeti művésztelep @ Torna, Fecsó Pál alkotóház - művésztelep
júl 22 – júl 31 all-day

A tornai Kortársművészeti Művésztelep idei témája – a Fény Nemzetközi Évéhez kapcsolódva –  a Fény. A meghívott fiatal művészeknek ezt a témát kell feldolgozniuk kortársművészeti  szempontból. Mindenki szabadon választott eljárást alkalmazhat, nincs technikai vagy műfaji megkötés. A téma megközelítése is kötetlen (megközelíthető profán vagy szakrális oldalról, foglakozhatnak a fény színével, természetével stb.). A művésztelep programjának a részeként július 30-án egy előadásra kerül sor, ahol  Csáji Attila képzőművész, fényművész a fényművészetről ad elő. A művésztelepen készült alkotásokból július 31-én kiállítás nyílik Tornán, az Infocentrum épületében, melyeket belföldön és külföldön egyaránt szándékunkban áll bemutatni.

szept
21
hét
A Fény felé – szimpózium est a Fény Nemzetközi Éve alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Unesco Bizottság rendezésében @ Petőfi Irodalmi Múzeum
szept 21 @ 18:00

„A fény homályt, az árnyak mélye fényt szül…” /Pilinszky/

 

Az est programja

Köszöntőt mond E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Réthelyi Miklós, a Magyar UNESCO Bizottság elnöke

18:10 – 18:30 Herényi Levente fizikus, az MTA tagja előadása
18:30 – 19:10 A dicsőség felfénylése – kerekasztal beszélgetés Darvas István rabbi, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Korzenszky Richárd OSB perjel részvételével. A beszélgetést Galambos Ádám evangélikus teológus vezeti

19:10 – 19:20 szünet

19:20 – 19:30 A fény ihletése az irodalomban – felolvasás
19:30 – 20:10 Disputa – Czigány Tamás építész, Haris László fotóművész, Mengyán András képzőművész beszélgetése Galambos Ádám vezetésével

20:10 – 20:20 szünet

20:20 – 21:20 A Szent Efrém Férfikar koncertje (művészeti vezető: Bubnó Tamás)

 

szept
23
sze
Fény és fényjelenségek vizuális megfogalmazása – fotókiállítás @ Deák17 Galéria
szept 23 @ 17:00

A galéria szeptember 23-án nyíló tárlatán a Magyar Tudományos Akadémia által életre hívott Fény Nemzetközi Éve programsorozat részeként a Fény és fényjelenségek vizuális megformázása című fotópályázat anyagának legjobb munkái kerülnek bemutatásra. A pályázatra fotó kategóriában nevezhetnek a különböző korosztályok képviselői, 10-től 23 éves korig. Még nem késő jelentkezni a megmérettetésere, szeptember 20-ig várják a fotókat! Az egy hónapos tárlaton közel 30 darab díjazott fotóalkotás tekinthető meg a városi fények, égi jelenségek, fény és források illetve árnyak és csillogások témakategóriákban.

Eredményhirdetés és megnyitó: 2015. szeptember 23. (szerda) 17.00 óra

A kiállítás megtekinthető 2015. október 31-ig.

A díjakat átadja: Benkő Imre Pulitzer-díjas fotográfus

szept
25
pén
A fény teológiai koncepciói @ Deák téri evangélikus templom
szept 25 @ 21:00

Az előadások felvillantják a fény teológiai jelentésrétegeit a tudományokkal, művészetekkel és oktatással való kapcsolatában.

  • Prizma és dogma. A teológiai módszertan természeti párhuzamai  (Orosz Gábor Viktor, EHE docens)
  • Nézd, amit én látok! Tarszosztól Damaszkuszig és még tovább…  A Pál látomása című apokrifa hatástörténete (Bódi Emese, EHE oktató)
  • Hol és kinek fényeskedik az örök világosság?  A fény jelentésrétegei az Újszövetségben (Bácskai Károly EHE adjunktus)
  • Hogyan látták Nobel díjasaink egyházi középiskoláikat? (Kodácsy-Simon Eszter, EHE adjunktus)
  • Fények és árnyak. Az Ószövetség és a fény teológiája (Varga Gyöngyi EHE docens)
  • Színes határok. Színszimbolika a teológia határain (Béres Tamás EHE tanár)
  • És lett világosság. A teremtett és teremtetlen fény kapcsolatáról  (Kodácsy Tamás PhD. Habil.)
  • Szép fényes hajnalcsillagom. Ph. Nicolai szerzeményének feldolgozásai orgonán (Finta Gergely EHE docens)
szept
26
szo
Fény(ny)elvek – nemzetközi kiállítás @ Kepes György Kulturális és Művészeti Központ
szept 26 @ 18:00

A több ezer négyzetméteren megrendezett grandiózus tárlat a Fény Nemzetközi Éve keretében valósul meg, kapcsolódva ahhoz a fényművészeti tárlatsorozathoz, melyet a Nemzetközi Kepes Társaság 1996-os megalakulása óta visszatérően megvalósított.

A kiállítás kurátora: Orosz Márton művészettörténész

A kiállítás támogatói: Magyar Művészeti Akadémia, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kepes György Alapítvány

okt
2
pén
XIII. Diákok Őszi Tárlata @ Németh László Gimnázium, Általános Iskola
okt 2 @ 16:00

A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola a Fény Éve keretében 2015.10.02-án 16 órakor rendezi meg a XIII. Diákok Őszi Tárlatának megnyitóját. A kiállítás témája: Portré – Fények, színek, tónusok

A megjelenteket köszönti Árva László iskolaigazgató.

Köszöntőt mond és a Vásárhelyi Őszi Hetek rendezvénysorozatot megnyitja Dr. Kószó Péter alpolgármester.

A diákok alkotásait méltatja Földi Péter Kossuth- és Prima Primissima-díjas festőművész.

Közreműködik Gál Vivien.

 

A rendezvény plakátja itt letölthető: [PDF]

okt
7
sze
Fény Éve Irodalmi és Zenei Est @ MTA Székház, Kupolaterem
okt 7 @ 19:00

Irodalmi est, amelyen Szabó T. Anna fényihletésű verseiből olvas fel és elemez, Péterfy Gergely a fény és felvilágosodás témájáról ad elő, valamint Závada Pál a fényképezésről mint a fény művészetéről beszél. Az előadásokat követően Dukay Barnabás fénnyel kapcsolatos műveiből csendül fel válogatás az Anima Musicae Kamarazenekar tolmácsolásában; maga a szerző vezényel.

Részletes program

Péterfy Gergely: “Szofi a sötétben”

Szabó T. Anna: „Erős ragyogás”

Závada Pál: Természetes fény – a Weisz-féle napfényműterem

 

Válogatás Dukay Barnabás fénnyel kapcsolatos műveiből.

Dukay Barnabás: Fölizzás a tüzekben – nonett három hegedűre, három mélyhegedűre és három gordonkára
Dukay Barnabás: …napfényből, vízből és kövekből… –  hangköltemény két hegedűre
Eric SatieDukay Barnabás: A Názáreti második darabja  –  hangszeres responzórium szóló hegedúre, szóló gordonkára és vonós kamaraegyüttesre
Dukay Barnabás: Szellő fodrozta víztükör a hajnali fényben – hangszeres motetta négy hegedűre és négy mélyhegedűre

előadók: Péterfy Gergely, Szabó T. Anna és Závada Pál

zene: Anima Musicae Kamarazenekar

vezényel: Dukay Barnabás

okt
14
sze
Puszta Fény – Pure Light @ Vasarely Múzeum
okt 14 @ 18:00

PUSZTA FÉNY – PURE LIGHT

című nemzetközi képzőművészeti kiállítás a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia valamint a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület rendezésében.

A kiállítás helyszíne a Vasarely Múzeum, (Budapest 1033 Szentlélek tér 6.), megnyitja

KROÓ NORBERT fizikus professzor, akadémikus,

  1. október 14-én este 6 órakor.

A kiállításon részt vevő művészek:

Carlo Bernardini (I), Bortnyik Éva-Tubák Csaba (A), Hellmut Bruch (A), Carrot-csoport (Bálványos-Fóti-Varga, H), Waltraut Cooper (A), Csörgő Attila (H), Eperjesi Ágnes (H), Erdély Miklós (H), Feledy T. Balázs (H), Lilah Fowler (GB), Gáyor Tibor (H), Halász Péter Tamás (H), Werner Haypeter (D), Hencze Tamás (H), Lucien Hervé (F), Kokesch Ádám (H), Adolf Luther (D), Adalberto Mecarelli (I), Mengyán András (H), Antoni Mikolajczyk (PL), Moholy-Nagy László (H), François Morellet (F), Jan van Munster (NL), Ingo Nussbaumer (A), Pócsi Ferenc (H), Sabine Richter (D), Nicholas Schöffer (F), Henryk Stazewski (PL), Regine Schumann (D), Szirtes János (H), Türk Péter (H)

 

Eredeti fényművek mellett fényinstallációkhoz készült terveket és megvalósult efemer művek dokumentumait mutatjuk be. Az előtérben Moholy-Nagy László 1932 ben készült, eredeti hanggal rekonstruált Fekete-fehér-szürke fényjáték című filmjét vetítjük.

okt
15
csü
Fény-év 2015 – a Kőbányai Fotóklub éves fotókiállítása @ Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ
okt 15 @ 18:00

Napjaink egyik leggyorsabban fejlődő és szinte mindenki számára elérhető művészeti ága a fényképezés. A FÉNY minden fotográfus alfája és ómegája. A több, mint 60 éves múltra visszatekintő Kőbányai Fotóklub szeretné megmutatni rendes éves tárlatán, hogy az amatőr fotográfusok milyen távlatokba tudnak eljutni a fény és a ráépülő modern technika segítségével.

Klubunk a MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) tagja. Idén, a XXXII. MAFOSZ Szalonon harmadszor (a szabályzat értelmében  immár  véglegesen) nyertük el a MAFOSZ Vándorserlegét és plakettjét, valamint  az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját.  A beküldött kollekciók összesített pontszáma alapján szintén első lett a Kőbányai Fotóklub.

Három tagunk E-MAFOSZ diplomás fotóművész, két tagunk nemzetközi AFIAP minősítésű (FIAP – Fédération Internationale de l’Art Photographique), másik két tagunk AFIAP minősítése most van folyamatban.

Kiállításunk a klubunknak helyet adó Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ földszinti kiállítótermeiben kerül megrendezésre, “Fény-év 2015″ címmel. A tárlaton kb. 60 kép lesz kiállítva 3 egymásba nyíló teremben, külön kiemelve friss diplomás fotóművészeink alkotásait.

A kiállítás 2015. október 15-tól november 8-ig tekinthető meg.

Fény-év 2015 kicsi