jan
1
csü
Az égbolt északi sarokpontjának meghatározása @ Bibó István Gimnázium
jan 1 – dec 31 all-day

Az emberek többsége úgy tudja, hogy az északi égbolton található Sarkcsillag az északi sarokpontot jelöli ki. Ez valójában nem így van, a Sarkcsillag is kering a sarokpont körül. Ezzel a kísérlettel szeretnénk megadni a sarokpont helyét és bemérni a Sarkcsillag hozzá viszonyított helyzetét.

Ehhez éjszakai hosszú záridejű fényképeket fogunk készíteni. Az elkészült képe(ke)n a sarokpont körüli csillagok körpályái fognak látszódni. A digitális kép(ek) segítségével fogjuk a sarokpont helyét bemérni.

A program ideje: 2015. év egésze

Az esemény honlapja ide kattintva megtekinthető.

Fénysebesség mérése – Olaf Römer mérésének megismétlése @ Bibó István Gimnázium
jan 1 – dec 31 all-day

A mérés csillagászati vonatkozású. A Jupiter Io nevű holdjának mozgását használjuk fel a méréshez.

  1. a) terv: Mérjük az Io keringési idejét a Föld Jupiterhez közeli és a Jupiterhez viszonyított távoli helyzetében. A keringési idő a távoli helyzetben hosszabb, hiszen a holdról érkező fénynek meg kell tenni a két helyzet közti távolság-különbséget is. A keringési idők eltéréséből származó idő, és a távolság-különbség alapján a fény sebessége kiszámolható.
  2. b) terv: Legalább egy hónapos időeltéréssel rögzítjük az Io belépésének, vagy kilépésének időpontját a Jupiter árnyékkúpjába. (Az évben több ilyen mérést is végzünk.) Az Io keringései számának figyelembe vételével megállapítjuk a Föld két észlelési helyén mért fedési jelenségek bekövetkezésének időeltérését. A két észlelési hely közti távolság, az ezekhez tartozó Nap-Föld átlagtávolság, és az időeltérés meghatározásával a fénysebesség kiszámolható.

Ez utóbbi két kísérletbe bevonjuk a Bibó István Gimnázium és a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumának tanulóit, valamint a Kiskunhalasi Csillagászati Obszervatórium munkatársait.

A program ideje: 2015. év egésze

Az esemény honlapja ide kattintva megtekinthető.

jún
1
hét
Fénysebesség mérése – Hippolyte Fizeau mérésének megismétlése (kis módosítással) @ Bibó István Gimnázium
jún 1 2015 – aug 30 2016 all-day

Egy tengely körül fordulatszám-szabályozó felhasználásával forgatható, megfelelően kialakított küllős tárcsán át lézerfényt bocsátunk át. A tárcsától több km-re elhelyezett tükör vagy prizma segítségével visszaverjük a fényt a tárcsa küllői között a tárcsa mögé helyezett ernyőre. A fordulatszám megfelelő beállításával elérhető, hogy a tükörről visszaverődő fény a rés melletti küllőben „megakadjon”. A fordulatszám ismeretében meghatározzuk a fénynek a résen való áthaladása és a visszaverődését követő „megakadása” között eltelt időt. A tükör és a tárcsa távolságát GPRS-szel mérjük. A távolság és az idő ismeretében a fénysebesség kiszámolható.

A mérésbe bevonjuk a Bibó István Gimnázium és a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumának tanulóit, valamint ez utóbbi intézmény rendszergazdáját.

A program ideje: 2015. év nyara

Az esemény honlapja ide kattintva megtekinthető.

szept
10
csü
Atomoktól a csillagokig – indul az előadássorozat 11. évfolyama @ ELTE TTK lágymányosi észak tömb, Fsz. 0.83 - Eötvös terem
szept 10 2015 @ 17:00 – ápr 14 2016 @ 17:00

Tizenegyedik évadjába lép az ELTE TTK Fizikai Intézete által szervezett, főleg középiskolásokat megcélzó, “Az atomoktól a csillagokig” című fizikai ismeretterjesztő előadássorozat. A sorozat előadásaiban a Fizikai Intézet oktatói és kutatói, valamint az ELTE-n végzett, de más egyetemeken vagy kutatóintézetben, illetve szerte a nagyvilágban működő fizikusok és rokonszakmák művelői számolnak be közérthető stílusban, ábrákkal, fotókkal és filmekkel illusztrálva saját kutatásaikról, a hozzájuk kapcsolódó tudományos alapkérdésekről, vagy a fizika más érdekes problémáiról. Az előadásokat látványos kísérleti bemutató követi.

A sorozat előadásait kéthetente tartják az ELTE lágymányosi campusán, felváltva a vegyészek hasonló jellegű, “Alkímia ma” című ismerettejesztő sorozatával. Egy-egy előadáson 80-150 középiskolás, fizikatanár, valamint más, a természettudományok iránt elkötelezett felnőtt érdeklődő vesz részt.

Az összes előadást videón rögzítik. A felvételek, az előadók prezentációs anyaga, valamint esetleges kiegészítő anyagok (cikkek, fotók) is elérhetők az előadás weblapján: www.atomcsill.elte.hu. Az előadásokat az interneten valós időben is közvetíti a galileo-webcast csapata: http://www.galileowebcast.hu/kozvetites.html.

2015 a Fény Nemzetközi Éve. Ezért az Atomcsill sorozat idei őszi összes előadása a fény fizikájáról, tudományos, technikai, orvosi és mindennapi alkalmazásairól szól. A szeptember 10-i megnyitón beszédet mond Kroó Norbert akadémikus, a Fény Éve programbizottság elnöke.

A sorozat szervezői a tizenegyedik évadban is várnak minden érdeklődő középiskolást és más, a természettudományok iránt érdeklődő hallgatót — helyben vagy a virtuális térben.

 

dec
8
ked
A kvantummechanikától az agykutatásig, az eddigieknél nagyságrendekkel gyorsabb 3D-s lézermikroszkópos módszer az agyműködésének megismeréséhez @ Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, II.em. 213., fizika előadó
dec 8 @ 14:30

A kvantummechanikai múlt században elért eredményei ez elmúlt 15 évben áttörést hoztak az agykutatásban. Lehetőség nyílt élő éber állatok agyműködésének mérésére. Többek között például
megértettük, hogy gondolkodás közben az idegsejtek nyúlványai mozognak. Felfedeztük, hogy a körülöttünk levő teret kódoló sejtek a hippokampuszban (memóriaközpont) és a szomszédos
agykérgi területeken helyezkednek el és egy speciális, a távolság függvényében változó rácsállandójú aktivitás struktúra által kódolódnak.

A kvantummechanikai alapelveire épülő, 3D-os lézer pásztázó mikroszkópos eljárásainkkal az eddig módszerekhez képest akár 6-9 nagyságrenddel gyorsabban, illetve jobb feloldással tudjuk az agy működését feltérképezni. Ez a sebesség növekedés pont elegendő ahhoz, hogy a gondolkodás és a memóriafolyamatok mögött rejlő téridőbeli neuronális aktivitásmintázatokat fel tudjuk bontani nagy térfogatokban.

Rózsa Balázs (MTA KOKI) előadása.