szept
10
csü
Atomoktól a csillagokig – indul az előadássorozat 11. évfolyama @ ELTE TTK lágymányosi észak tömb, Fsz. 0.83 - Eötvös terem
szept 10 2015 @ 17:00 – ápr 14 2016 @ 17:00

Tizenegyedik évadjába lép az ELTE TTK Fizikai Intézete által szervezett, főleg középiskolásokat megcélzó, “Az atomoktól a csillagokig” című fizikai ismeretterjesztő előadássorozat. A sorozat előadásaiban a Fizikai Intézet oktatói és kutatói, valamint az ELTE-n végzett, de más egyetemeken vagy kutatóintézetben, illetve szerte a nagyvilágban működő fizikusok és rokonszakmák művelői számolnak be közérthető stílusban, ábrákkal, fotókkal és filmekkel illusztrálva saját kutatásaikról, a hozzájuk kapcsolódó tudományos alapkérdésekről, vagy a fizika más érdekes problémáiról. Az előadásokat látványos kísérleti bemutató követi.

A sorozat előadásait kéthetente tartják az ELTE lágymányosi campusán, felváltva a vegyészek hasonló jellegű, “Alkímia ma” című ismerettejesztő sorozatával. Egy-egy előadáson 80-150 középiskolás, fizikatanár, valamint más, a természettudományok iránt elkötelezett felnőtt érdeklődő vesz részt.

Az összes előadást videón rögzítik. A felvételek, az előadók prezentációs anyaga, valamint esetleges kiegészítő anyagok (cikkek, fotók) is elérhetők az előadás weblapján: www.atomcsill.elte.hu. Az előadásokat az interneten valós időben is közvetíti a galileo-webcast csapata: http://www.galileowebcast.hu/kozvetites.html.

2015 a Fény Nemzetközi Éve. Ezért az Atomcsill sorozat idei őszi összes előadása a fény fizikájáról, tudományos, technikai, orvosi és mindennapi alkalmazásairól szól. A szeptember 10-i megnyitón beszédet mond Kroó Norbert akadémikus, a Fény Éve programbizottság elnöke.

A sorozat szervezői a tizenegyedik évadban is várnak minden érdeklődő középiskolást és más, a természettudományok iránt érdeklődő hallgatót — helyben vagy a virtuális térben.

 

dec
19
szo
Sarkifény – Fény Éve a Kecskeméti Planetáriumban @ Kecskeméti Planetárium
dec 19 @ 16:00

Sarkifény – E. Kovács Zoltán előadása a Kecskeméti Planetáriumban.