szept
10
csü
Atomoktól a csillagokig – indul az előadássorozat 11. évfolyama @ ELTE TTK lágymányosi észak tömb, Fsz. 0.83 - Eötvös terem
szept 10 2015 @ 17:00 – ápr 14 2016 @ 17:00

Tizenegyedik évadjába lép az ELTE TTK Fizikai Intézete által szervezett, főleg középiskolásokat megcélzó, “Az atomoktól a csillagokig” című fizikai ismeretterjesztő előadássorozat. A sorozat előadásaiban a Fizikai Intézet oktatói és kutatói, valamint az ELTE-n végzett, de más egyetemeken vagy kutatóintézetben, illetve szerte a nagyvilágban működő fizikusok és rokonszakmák művelői számolnak be közérthető stílusban, ábrákkal, fotókkal és filmekkel illusztrálva saját kutatásaikról, a hozzájuk kapcsolódó tudományos alapkérdésekről, vagy a fizika más érdekes problémáiról. Az előadásokat látványos kísérleti bemutató követi.

A sorozat előadásait kéthetente tartják az ELTE lágymányosi campusán, felváltva a vegyészek hasonló jellegű, “Alkímia ma” című ismerettejesztő sorozatával. Egy-egy előadáson 80-150 középiskolás, fizikatanár, valamint más, a természettudományok iránt elkötelezett felnőtt érdeklődő vesz részt.

Az összes előadást videón rögzítik. A felvételek, az előadók prezentációs anyaga, valamint esetleges kiegészítő anyagok (cikkek, fotók) is elérhetők az előadás weblapján: www.atomcsill.elte.hu. Az előadásokat az interneten valós időben is közvetíti a galileo-webcast csapata: http://www.galileowebcast.hu/kozvetites.html.

2015 a Fény Nemzetközi Éve. Ezért az Atomcsill sorozat idei őszi összes előadása a fény fizikájáról, tudományos, technikai, orvosi és mindennapi alkalmazásairól szól. A szeptember 10-i megnyitón beszédet mond Kroó Norbert akadémikus, a Fény Éve programbizottság elnöke.

A sorozat szervezői a tizenegyedik évadban is várnak minden érdeklődő középiskolást és más, a természettudományok iránt érdeklődő hallgatót — helyben vagy a virtuális térben.

 

jan
21
csü
A Fény éve mű­vé­sze­ti prog­ram­so­ro­zat zá­ró­ese­mé­nye a Műcsarnokban @ Műcsarnok
jan 21 @ 14:00

14 óra

Kö­szön­tőt mond: Kroó Nor­bert aka­dé­mi­kus, a Fény Éve prog­ram­bi­zott­ság el­nö­ke
Elő­adás: Szőll­ősi-Nagy And­rás egyetemi tanár: A XX. szá­za­di fény­mű­vé­szet: kon­tex­tus és kro­no­ló­gia

15 óra

FÉNYÚT – portréfilm Csáji Attiláról
(hossza: 52 perc)   Készült: 2015-ben
Rendezte: Borbás Tamás. Szerkesztő riporter: Szemadám György. Zene: Dubrovay László. A film a Fény Nemzetközi Éve alkalmából készült a Magyar Művészeti  Akadémia portréfilm sorozatában, a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával.