Mesterséges fény a növénykutatásokban

2015. március 4.
When:
2015-04-20 all-day
2015-04-20T00:00:00+02:00
2015-04-21T00:00:00+02:00
Where:
Martonvásár
Brunszvik utca 2
2462 Magyarország

Nyílt nap keretében az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetében, Martonvásáron bemutatjuk a Fitotront és a fény használatával működő kísérleti eszközöket.

Nyílt napok időpontja: 2015. április 20. (hétfő) és 2015. április 22. (szerda)

Bemutatás időtartama: kb. 2 óra

A bemutatás az alábbi állomásokból áll:

1. A Sarkkörtől az Egyenlítőig, a jéghegyektől a trópusokig – séta a Fitotronban földünk különböző klimatikus viszonyai között

Közép-Európa legnagyobb növénynevelő klímakamra rendszerének bemutatása (50 kamra) és az ott folyó kutatási kísérletek megtekintése. A klímaberendezésekben a Föld bármely részének időjárási körülményei a –25°C hidegtől a + 45°C-os forróságig előállíthatók.

Bemutató helye: MTA ATK MGI Fitotron

Bemutatót tartja: Harnos Noémi és Heilmann Márk

 

2. Világító kromoszómák a búzában

A fluoreszcens mikroszkópia látványos világa. A legkorszerűbb kromoszómaazonosítási módszerek (fluoreszcens in situ hibridizáció, genomi in situ hibridizáció) bemutatója. A látogatók bepillantást nyerhetnek a búza kromoszómáiba. A kutatók látványos bemutatót tartanak arról, hogy hogyan lehet nyomon követni idegen fajokból származó kromoszóma-részek beépülését a termesztett fajtákba.

Bemutató helye. MTA ATK MGI Génmegőrzési és Organikus Nemesítési Osztály

Bemutatót tartja: Szakács Éva és Schneider Annamária

 

3. A növények színes és sötét oldala

Sötét szobában bemutatásra kerül az, hogy hogyan lehet a klorofill fluoreszcencia indukciót a stressz okozta károsodások mértékének detektálására alkalmazni. Emellett a környezeti stressz okozta biokémiai változások megfigyelését teszik lehetővé a különböző kromatográfiás módszerek a vizsgálni kívánt színanyagok elválasztása révén. A látogatók megtudhatják, hogy történt az anyagelválasztás régen és ma. Megnézhetik, hogyan hat a környezet a növények „színvilágára”.

Bemutató helye: MTA ATK MGI Növényélettani Osztály

Bemutatót tartja: Pál Magda

 

4. A fény csodája: növények a mikroszkóp alatt

A nyílt nap keretében ismertetésre kerül, hogy miért különleges a virágos növények (köztük a búza) ivaros szaporodása. Korszerű kísérleti technikák bemutatása (különleges mikroszkópok, szövettani technikák). Nagy felbontású mikroszkópok segítségével a virágpor és a szemtermés szerkezetének bemutatása.

Bemutató helye: MTA ATK MGI Növényi Sejtbiológiai Osztály

Bemutatót tartja: Jäger Katalin

 

 

Nyílt nap látogatására előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés szükséges.

Kapcsolattartó: Nagy Gabriella; Tel: 06 22 569 563; Mobil: 06 30 518 4724

Egyszerre csak egy osztálynak (vagy 20 -25 főből álló csoportnak) tudjuk megtartani az ismertetést.