Ifjúsági csillagásztábor a Hortobágyon, július 11-től 16-ig

2015. június 15.

A Magyar Csillagászati Egyesület idei ifjúsági táborát a Hortobágyi Nemzeti Park Fecskeház erdei házban tartja, július 11-16. között, a 14-19 éves korosztály számára a Fény Nemzetközi Évében.

A nyári tábor során a csillagászok elsősorban gyakorlati foglalkozásokat tartanak, az észlelőmunkához szükséges tudnivalókkal ismertetik meg a fiatalokat. Észlelési lehetőség a Hortobágyi Csillagda 14 cm-es apokromatikus refraktorával, az MCSE távcsöveivel, illetve a résztvevők saját, magukkal hozott távcsöveivel, binokulárjaival. A fiatalok megismerkedhetnek a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkkal, a régió csillagmondáival, a csapat ellátogat Debrecenbe, és felkeresi a nemrég megnyitott Agóra Tudományos Élményközpontot és az ATOMKI-t. A résztvevők megismerkedhetnek a Magnitúdó Csillagászati Egyesület tevékenységével is.

Szállás a Hortobágyi Nemzeti Parki Igazgatóság “Fecskeház” Erdei Iskola és Ifjúsági Szállásán, új építésű épületben, 2-4 ágyas szobákban. Napi háromszori étkezést biztosított.

A szervező a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE, az ország legnagyobb csillagászati szervezete) és a Magosfa Alapítvány (környezeti neveléssel és ökoturizmussal foglalkozik). A tábort az MCSE szakcsoportvezetői és észlelő amatőrcsillagászai vezetik.

A komoly megfigyelői munkássággal, és rengeteg tapasztalattal rendelkező fiatal oktatók biztos garanciát adnak, hogy a résztvevők a lehető legmélyebben megismerkedhessenek a világűr és a csillagos ég rejtelmeivel!

Részletek a programból

  • Csillagászkodás nagy és még nagyobb távcsövekkel!
  • A résztvevők megfigyelhetik a Hold hatalmas, teraszos falú krátereit és a holdtengerek alján futó rianásokat…
  • A Vénusz hatalmas sarlóját és a Szaturnusz gyűrűjét és felhősávjait…
  • Sziporkázó színes kettőscsillagokat…
  • A bársonyfekete égen ékszerdobozként tündöklő nyílt csillaghalmazokat…
  • Világító csillagközi gázködök kusza fodrait, és a beléjük harapó sötét porködök sziluettjeit…
  • Kozmikus füstkarikaként holt csillagok körül táguló planetáris ködöket…
  • Távoli csillagvárosokat, spirálgalaxisokat…
  • Nem utolsó sorban – alaposan megismerkedhetnek az éjszakai égbolt csillagképeivel, és csillaglegendáival!

A teljes tábori felhívás (rengeteg információval) a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján található.