Mítoszoktól a jövő technológiájáig

2015. február 2.

mitoszoktol_jovoig_700x320

A Napot és a belőle áradó fényt évmilliók óta különös becsben tartja az ember. Mítoszok, vallások, istenek, ünnepek születtek a fény tiszteletére. A buddhisták szerint Buddha születésekor az eget ragyogó fény töltötte be.

A bánatot, az elmúlást jelképező sötétség ellentéteként a fény a reményt, az életet testesíti meg napjainkig. A fény azonban még ennél is többet jelent: az értelmet és az érzelmet. A hagyomány által Konfuciusznak tulajdonított (Li ki), a Szertartások feljegyzései szerint például a fény segítségével kikutathatók az emberi érzések.

Fény nélkül a művészet is elképzelhetetlen. Fény és árnyék mesteri kompozíciójában gyönyörködhetünk például El Greco festményeiben, vagy az impresszionisták munkáit nézve.

A természet jelenségeire a megfigyelés, a tapasztalat és a lehetőségekhez képest minél pontosabb mérésekkel magyarázatot keresők, a tudomány művelői a tizenhetedik században fordultak a fény felé. Első tudományos igényű leírása a fizika nagy klasszikusainak nevéhez kötődik. Mibenlétét és tulajdonságait Christiaan Huygens és Isaac Newton elméletei óta fáradhatatlanul vizsgálják a kutatók szerte a világon. Terjedési sebessége, visszaverődése, elhajlása és egyéb sajátosságainak minél pontosabb megismerése érdekében egyre tökéletesebb műszereket készítenek.

Mindebből a magyar kutatók is kivették és kiveszik a részüket. Magyarországon hoztak létre először a másodperc egymilliárdod részének milliárdod része alatt bekövetkező, úgynevezett attoszekundomos időtartamú fényimpulzusokat. Ezek tanulmányozása pedig nem csak a fizikai, hanem a kémiai és az orvosi témájú kutatásokhoz is fontos hozzájárulást eredményezhet.

A fény vizsgálatából új tudományágak, azok nyomán pedig új technológiák  születnek. Lézer, hadronnyaláb, plazmonika, LED – néhány fogalom a jelen és a jövő fénnyel kapcsolatos kutatásaiból. A FÉNY Nemzetközi Éve magyarországi programjai egyebek mellett ahhoz járulhatnak hozzá, hogy ezek a szavak egyre érthetőbbé váljanak mindenki számára.