Napfogyatkozás, Wigner-emlékhely, fénystaféta és programok sokasága – ez történt eddig a Fény évében

2015. október 6.

Végéhez közeledik a Fény nemzetközi évének nagyszabású hazai rendezvénysorozata, az ősz azonban még tartogat jó pár izgalmas eseményt. Összefoglaló az elmúlt időszak történéseiről és őszi programajánló.

2015-öt az ENSZ az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával A fény nemzetközi évének nyilvánította. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott, a hazai rendezvénysorozat a februárban megtartott nyitóünnepséggel vette kezdetét, ahol Kroó Norbert akadémikus, a Fény Nemzetközi Éve Programbizottság elnöke beszélt a jeles év öt fő pillére – a tudomány, az oktatás, az ipar, a művészet és a nemzetközi kapcsolatok – jelentőségéről.

Kroó Norbert a Fény nemzetközi éve magyarországi nyitórendezvényén

Kroó Norbert a Fény nemzetközi éve magyarországi nyitórendezvényén

Az azóta eltelt hónapokban a rendezvénysorozathoz csatlakozó iskolák, kutatóközpontok és kiállítóhelyek több száz helyszínen rengeteg programot szerveztek az érdeklődők számára. Tavasszal a természet sietett a szervezők segítségére, hiszen március 20-án egy ország, sőt, egy kontinens figyelhette, ahogy a Hold egy jó darabot “kiharap” a Nap korongjából. A jelenséghez kapcsolódóan számos iskola rendezett természettudományos programokat, akik pedig ellátogattak a Magyar Tudományos Akadémia Székházához, a Magyar Csillagászok Egyesülete különleges, napfigyelő távcsöveivel közelebbről is megszemlélhették a ritka égi jelenséget.

Napfogyatkozás-nézés az MTA Széchenyi téri Székháza előtt

Napfogyatkozás-nézés az MTA Széchenyi téri Székháza előtt

Április közepén az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) rendezésében országszerte látványos fizikai bemutatókat, kísérleteket, “sétáló szivárványt‟ és még sok érdekességet láthattak az érdeklődők több mint harminc városban “A fizika mindenkié” programsorozat nyitónapján. A rendezvényt az ELTE Lágymányosi Campusán Kroó Norbert  – aki a Fény Nemzetközi Éve Programbizottság elnöklése mellett egyúttal az ELFT tiszteletbeli elnöke is – indította útjára.

Egy hét sem telt el, és újabb örömteli alkalom adódott a fizikát szeretők számára: az Európai Fizikai Társulat (EPS) nemzetközi fizikai emlékhelyet avatott Wigner Jenő tiszteletére a Nobel-díjas fizikus szeretett középiskolájában, a Fasori Evangélikus Gimnáziumban. „Az EPS-emlékhelyek történetében ez az első olyan tábla, amelyet iskolában avatunk fel, és a Magyar Tudományos Akadémia debreceni Atommagkutató Intézete után ez a második magyarországi helyszín” – mondta az április 23-i avatóünnepségen Luisa Cifarelli, az EPS előző elnöke, a Bolognai Egyetem professzora.

Luisa Cifarelli és Kroó Norbert leleplezi a Wigner Jenőre emlékező EPS-emléktáblát

Luisa Cifarelli és Kroó Norbert leleplezi a Wigner Jenőre emlékező EPS-emléktáblát

Az Akadémia 2015-ös közgyűlésének díszelőadása is a fény jegyében zajlott – Krausz Ferenc, az MTA külső tagja, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója arról beszélt a Díszteremben összegyűlt közönség előtt, hogy miként lehet a másodperc néhány trilliomod (vagyis milliárdszor milliárdod) része alatt lezajló folyamatokat “lefényképezni”.

A Fény évéhez nemcsak tudományos, de művészeti programok is kapcsolódnak. Közülük is kiemelkedett Csáji Attila Munkácsy-díjas képzőművész Fényút című kiállítása a Műcsarnokban.

Csáji Attila: Mítikus fénytér

Csáji Attila: Mítikus fénytér

Izgalmas kísérlet volt a májusi Fénystaféta, amelyben egy Szegedről induló fényjel tizenöt település érintésével, hatalmas kört leírva végül visszajutott kiindulópontjára. Az eseményen rengeteg diák, önkéntes vett részt, a fényjelet pedig változatos formákban – lézerrel, jelzőrakétával – továbbították a következő pontra.

A Fénystaféta útvonala

A Fénystaféta útvonala

Ha egyetlen eseményt kellene kiemelni a Fény éve magyarországi rendezvényei közül, a választás szinte bizonyosan a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében”Fény és tudomány a fények városában” címmel megrendezett előadássorozatra esne. A főként középiskolásoknak szóló előadások változatos témákat érintettek a fény társadalmi szerepétől a lézerek jellemzőin át a legújabb agykutatási módszerekig, elismert hazai kutatók tolmácsolásában.

Fény és tudomány a fények városában - az előadássorozat vendégei az MTA Székházának Dísztermében

Fény és tudomány a fények városában – az előadássorozat vendégei az MTA Székházának Dísztermében

A nyár sem telt eseménytelenül: fizikával, csillagászattal, de néptánccal és kézművességgel is megismerkedhettek az érdeklődő diákok.

Az ősz újabb programokat kínál: irodalmi és zenei est, képzőművészeti(továbbiak itt, itt, itt és itt) és fotókiállítás várja a látogatókat.

Az idén novemberben négy év után ismét Budapesten rendezik a World Science Forum programsorozatát. Ennek egyik szekcióját is a Fény évének szentelik.

A Fény éve keretében kiírt tematikus fotópályázat legjobb képeiből kiállítás nyílik a Magyar Tudományos Akadémia Székházában, mely november 10-től tekinthető meg.